Parlamentarni izbori 2011

ISTRAŽIVANJE IPSOS PULSA

Kukuriku i HDZ povećali broj zastupnika, HDSSB treća opcija

Kukuriku koalicija i HDZ povećali su broj zastupnika, HDSSB je postao treća opcija, laburisti padaju, a HSS i HSLS se vraćaju, pokazuje to posljednje veliko, terensko istraživanje koje provela agencija Ipsos Puls za multimedijski pool Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa na reprezentativnom uzorku od 4.171 ispitanika

Kukuriku koalicija osvojila bi 79 zastupnika ili jednog više nego na početku utrke. HDZ je pak na 46 mandata ili dva više nego prije raspisivanja izbora što je i broj mandata, koji je HDZ imao 3. siječnja 2000., kad je bio poražen i otišao u oporbu. Pokazalo je to istraživanje agencije Ipsos Puls, koja tvrdi da je riječ o terenskom, najpreciznijem i najvećem istraživanju po izbornim jedinicama. 4171 ispitanih osoba u 10 izbornih jedinica odgovorilo je kome bi dalo svoj glas, a ponuđene su im i liste baš kao što će to biti i svim biračima 4. prosinca.

Međutim, treba računati da je HDZ bio široke ruke i koalicijskom partneru Željku Kerumu dao izgledna zastupnička mjesta, tako da su ovih 46 mandata praktički HDZ i partneri, a sam bi HDZ u konačnici bio ipak ispod povijesno lošeg rezultata 3. siječnja 2000. godine.

Zanimljivo je da treća opcija prema ovom istraživanju možda može postati regionalna stranka HDSSB s pet zastupnika ili jednim više nego prije početka kampanje. Laburisti su pak opcija koja osvaja četiri mandata, a na početku su bili veliko iznenađenje, naime, tada su imali sedam zastupnika.

Prije mjesec dana crni su se oblaci nadvili nad dvjema najstarijim političkim strankama HSLS-om i HSS-om. Bili su pred pragom da nestanu, ali veliko terensko istraživanje pokazalo je da HSLS može osvojiti tri zastupnika, a isti bi broj mogao osvojiti i HSS. Još prije mjesec dana HSLS je imao jednog, a HSS dva zastupnika.

Prije mjesec dana veliko je iznenađenje bio i Blok umirovljenika, koji koalira s Ljubom Jurčićem, a koji bi tada osvojili četiri zastupnika, to je prema ovom istraživanju danas samo jedan. I na kraju, pravaši se u kampanji nisu pomaknuli i dalje imaju jednog zastupnika, baš kao i Nezavisna lista don Ivana Grubišića.

izborni automat

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Za koga glasate

Vaš glas

Twitter

Facebook

,