Parlamentarni izbori 2011

VODIČ ZA BIRAČE

Što trebate znati o kampanjama?

Kraj je 2006. godine. Hrvatski sabor usvaja prvi Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, kojim se financiranje političkih stranaka prvi put regulira u sklopu posebnog kaznenog zakona

Izborna promidžba službeno počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora, odnosno u ponoć s petka na subotu. Dakle, u subotu kao dan koji prethodi održavanju izbora i na sam dan izbora, dakle u nedjelju, sve do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati nije dozvoljena izborna promidžba niti objavljivanje privremenih rezultata ili procjena rezultata izbora.

Financiranje kampanje

Političke stranke i nositelji nezavisnih lista koji su istakli liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, kao i kandidati za zastupnike nacionalnih manjina, dužni su do početka izborne promidžbe objaviti okvirne podatke o visini i izvoru vlastitih sredstava koje namjeravaju utrošiti za izbornu promidžbu.
Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ukupan iznos troškova po kandidacijskoj listi na izborima za zastupnike u hrvatski Sabor ne smije prelaziti iznos veći od 1.500.000 kuna u jednoj izbornoj jedinici.


Pravo na naknadu
Pravo na naknadu troškova izborne promidžbe imaju političke stranke i nositelji nezavisnih lista koji su istaknuli svoje kandidature u barem jednoj izbornoj jedinici, a imali su zastupnike u prethodnom sazivu Hrvatskog sabora, ili one stranke ili nezavisni kandidati koji su ostvarili najmanje pet posto važećih glasova birača izborne jedinice odnosno posebne izborne jedinice kad su u pitanju kandidati nacionalnih manjina.

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Za koga glasate

Vaš glas

Twitter

Facebook

,