Parlamentarni izbori 2011

MARIJANA PETIR vs. DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Nesređeni popisi birača nacionalna su sramota'

HSS-ova uzdanica na predstojećim parlamentarnim izborima, Marijana Petir i don Ivan Grubišić iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku odgovaraju tportalu o tome što misle o popisima birača i registru hrvatskih branitelja, racionalizaciji lokalne uprave i samouprave, mogućem revidiranju ugovora s Vatikanom, ali i istospolnim zajednicama

Ove smo godine uspjeli doznati koliko Hrvatska ima stanovnika, no ne i koliko je birača. Zar nije vrijeme da se popisi birača urede i kako to uraditi?

Marijana Petir: Da. Prvi preduvjet je već ispunjen, a to je popis stanovništva. Sljedeći korak je donošenje Zakona o prebivalištu, a potom usklađenje popisa birača s istim.

Don Ivan Grubišić: Žalosno je da nakon 20 godina nemamo popis birača, a tri puta smo imali popis stanovništva. Očito se radi o kršenju Ustava, nedostatku političke volje i 500.000 do 700.000 birača više u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj. To je nacionalna sramota. Za takvo stanje krive su političke stranke i njihove koalicije koje i sada idu na izbore, bez ograde ili stava da s takvom rabotom treba odmah prekinuti.


Treba li objaviti popis branitelja?

Petir: Da. Odluku o tome, kao i kriterije, trebaju donijeti hrvatski branitelji, no bez objavljivanja ratnog puta kako to ne bi dovelo do novog progona hrvatskih branitelja kao u slučaju Purda ili Marić.

Grubišić: Jasno, potrebno je objaviti i popis branitelja!


Bi li ravnomjernijem, ali i snažnijem razvoju Hrvatske pomoglo smanjenje broja gradova i općina, pa čak i uvođenje regija?

Petir: Ne. Općine i gradovi najbolje znaju što njihovim stanovnicima treba. Drago nam je da i oni koji su ih mislili ukinuti danas govore drukčije.

Grubišić: Hrvatskoj je nasušno potreban novi ustroj počevši od Sabora koji ima previše zastupnika, županija je također previše, a da ne govorimo o broju gradova i općina. Hrvatska više na ovaj način niti može izaći iz krize niti može išta pozitivno učiniti.


Treba li revidirati ugovor Hrvatske i Vatikana?

Petir: Ne. Hrvatska ima ugovore i s drugim državama, pa je logično da ima i s Vatikanom koji nas je među prvima priznao kao samostalnu državu te nam je pružao veliku podršku u svim teškim trenutcima, posebice prilikom pregovora s EU-om.

Grubišić: Sve ugovore s vjerskim zajednicama treba revidirati, pa i onaj s Vatikanom. U samim ugovorima s Vatikanom stoji napisano: 'Netom se u nekoj od potpisnica Ugovora promijeni situacija treba zajednički pristupiti reviziji ugovora.' Na hrvatskoj strani došlo je do velike krize privređivanja, vala štrajkova, broja nezaposlenih i onih koji rade, a ne primaju plaću. S druge strane, administracija buja po rodijačkim ili stranačkim vezama.


Jeste li za legaliziranje istospolnih zajednica?

Petir: Ne ukoliko pod tim podrazumijevate sklapanje braka i posvajanje djece. Zalažem se za vrijednosti na kojima je izgrađeno hrvatsko društvo i europska civilizacija, među kojima je i obitelj utemeljena na braku između muškarca i žene.

Grubišić: Osobno sam protiv legalizacije takvih brakova! Neka čovjek slobodno i odgovorno bira svoj način života i življenja svoje seksualnosti jer ljudi se razlikuju i po tom izboru, bilo čime taj izbor bio uzrokovan: fiziološki, genetski ili psihofiziološkim razlozima.

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Za koga glasate

Vaš glas

Twitter

Facebook

,