Parlamentarni izbori 2011

ESTETIZACIJA POLITIKE

Kako vremenske prilike utječu na izbore?

Mogli biste pomisliti da sam u traženju značenja vanjskih, osjetilnih manifestacija izbornih prilika došla do očitih stvari i to takvih o kojima su već mnogi pisali: kiša i mraz mogu spriječiti starija godišta da krenu na birališta, kao što u neko drugo godišnje doba sunce može biti toliko privlačno da odvuče mlađe glasače u prirodu

Kao mogući čimbenik u ranijim se okolnostima spominjalo skijanje (manje glasača razmjerno imućne srednje klase) ili čak utjecaj tmurnoga vremena na raspoloženje birača: u smislu osnaživanja beznadnosti.

Analize takve vrste nisu bile pouzdane ni po uobičajenim standardima političkih predviđanja, ali u nekim sredinama bilo je razmjerno utemeljeno predviđati da su stariji birači konzervativniji (da će se odlučiti za neku stranku s kršćanskim predznakom i nesklonu velikim pomacima), a da će mlađi željeti promjene. Takve se konvencionalne mudrosti moraju dopuniti interesnom analizom: pouzdanost isplate penzija, zaštita stečenih prava i tome slično očito moraju biti presudni onima tzv. treće dobi pa stranka koja izrijekom obećava da neće dirati u to može privući umirovljenike, ali, naravno, izazvati srdžbu ako nije ispunila već dana obećanja.

Unatoč svim tim poznatim elementima, ne mogu sročiti pouzdano prognozu o djelovanju vremenskih prilika. Možda zato što se ishod izbora čini razmjerno izvjesnim, u smislu promjene sadašnje vlasti. Hoće li dovoljan broj onih koji su uvijek glasali za HDZ, a s obzirom na našu temu stariji među njima, učiniti dodatan napor da ublaže poraz 'svojih' ili je upravo njih pogodilo urušavanje ugleda dužnosnika stranke pa će ih snijeg i kiša navesti da odustanu od glasanja? Hoće li stariji protivnici HDZ-a biti ohrabreni naznakama da se nešto mijenja pa će htjeti i sami sudjelovati u tome, dodati svoj kamenčić, zaštićeni kaljačama i kaputima?

Zapravo, vremenske prilike mogu nepovoljno utjecati na sve generacije, povećati apstinenciju, produbiti depolitizaciju. Vani mraz, nedjelja je, a ionako mi se nitko od njih ne sviđa…

Nadam se lijepome danu.

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Za koga glasate

Vaš glas

Twitter

Facebook

,