Parlamentarni izbori 2011

J. VUKOVIĆ, NOVO IME SDSS-A U SABORU

'Ni SDSS, ni HDZ, sutra ni SDP, nemaju veze s mojim poslom'

Uz već poznata lica sa SDSS-ove liste, Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića, srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će u idućem mandatu i novi čovjek – Jovo Vuković. U stranci je od njezina osnutka, no poznatiji je kao vlasnik tvrtke Vuković Company, jedne od najuspješnijih na istoku države i, po izboru Poslovne Hrvatske, godinama među najboljih 1.000 u Hrvatskoj

Veliki poslovi koje je Jovo Vuković, 52-godišnji građevinski inženjer iz Bijelog Brda nedaleko od Osijeka, i njegova tvrtka sa sjedištem u Vukovaru dobivao proteklih godina na obnovi vukovarskih građevina, ali i izgradnji novih zgrada, rezultirali su brojnim nagradama struke. No njegovo ime povezano je i uz SDSS, čiji je član 15 godina, pa se moglo čuti i kako između politike i posla postoji (ne)izravna veza. Sâm Vuković u intervjuu za tportal takvu vezu opovrgava te navodi razloge zbog koji je ušao i u politiku, ali i u sport.

Na istoku Hrvatske često se, doduše u kuloarima, može čuti kako u slučaju tvrtke Vuković Company i SDSS-a, odnosno vas kao poduzetnika i političara, postoji veza koja rezultira dobrim poslovima za tvrtku kojoj ste na čelu.

Takvo pitanje u više navrata mi je postavljeno. Vuković Company, kao i svaka druga tvrtka, sudjeluje na natječajima javnih nabava kojih je, na žalost, sve manje i manje. Nešto dobijemo, a nešto izgubimo. Ako kažem da smo od ukupnog bruto prihoda u ovoj godini na javnim nabavama ostvarili 15-20 posto, to znači da smo sve ostvarili minulim radom. Politika nema s tim nikakve veze, nego su to samo puka podmetanja određenih ljudi. Svatko se može baviti čim god hoće, ako je to u legalnim okvirima, no nikakve veze nema ni SDSS, ni HDZ, ni sutra SDP, s tvrtkom Vuković.

Ipak ste dobili neke velike poslove, pa ste i sada angažirani na nekoliko lokacija u Vukovaru i dijelu obnove zgrada u baroknoj jezgri. Gdje trenutačno radite?

U toku su radovi na zgradi Državnog arhiva, što je veći posao, te na jednoj zgradi u baroknoj jezgri. Na natječaju smo dobili i obnovu dijela stanova, a radimo i za poznatog kupca – privatne tvrtke i fizičke osobe, kod kojih nema potrebe za javnom nabavom, pa oni izravno biraju nas.

Svakako kapitalni projekt bila je obnova u ratu teško oštećene vukovarske bolnice. Koliko je financijski težak bio taj posao?

Obnova bolnice bio je najobimniji, ali i najkompliciraniji posao koji smo dobili, jer je trajao 30 mjeseci. Doslovno se sve mijenjalo, na svim bolničkim objektima ostali su samo vanjski zidovi, sve ostalo se rušilo i radilo novo, a bolnica je cijelo vrijeme radila. Posao smo dobili na javnom natječaju prije tri godine i, kao najpovoljniji među pet-šest poduzeća, dobili smo posao od 68 milijuna kuna bez PDV-a. Dogovoreni iznos nismo probili ni za kunu.

Koliko je osoba zaposleno u tvrtci i kako ona posluje?

Građevinarstvo je specifična grana, pa je, kao poljoprivreda primjerice, sezonskog karaktera. Zapošljavamo od 250 do 380 ljudi, ovisno o poslu. Držimo likvidnost bez obzira na situaciju kakva jeste, a plaće isplaćujemo na vrijeme.

Uz tvrtku Vuković Company i vaše ime povezana je i nogometna ekipa iz Bijelog Brda, trenutačno jedan od najboljih trećeligaša. Na koji način sudjelujete u radu kluba?

Uz nogometni klub BSK vezana je tvrtka, ali i moj sin i ja, pa smo kao zaljubljenici u sport i nogomet jedni od glavnih sponzora kluba. Seniorska ekipa jesenji je prvak u Trećoj HNL Istok, no imamo još 130-140 djece u starosnim uzrastima od sedam do 15 godina koja vrijedno treniraju i rade.

BSK iz Bijelog Brda, ali i Vuković Company, nisu samo primjer uspješnih kolektiva, nego i suživota na terenu i izvan njega, ali na građevinskim poslovima i izvan njih, Hrvata i Srba iz Podunavlja. Uspijeva li taj suživot?

Čovjek kad se rodi dobije oca, majku i vjeru. To nije nitko birao i za to ne može biti odgovoran. Za mene na poslu postoje dvije nacije – radnik i neradnik, a u životu – čovjek i nečovjek. To su te nacije koje apsolutno priznajem. Tako je to i u klubu, tako je to i u poduzeću. Ako je netko dobar čovjek i dobar igrač, odnosno dobar radnik, uopće me ne zanima kako se zove.

Komentari

Komentiranje članaka dopušteno je samo registriranim korisnicima. Da biste mogli ostaviti svoj komentar, trebali biste se prijaviti kao registrirani korisnik. Za prijavu koristite link "Prijavi se" u gornjem desnom uglu stranice. Ako nemate korisničko ime, molimo vas da se registrirate koristeći link "Registriraj se" u gornjem desnom uglu portala.
 

Za koga glasate

Vaš glas

Twitter

Facebook

,